Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto: Talgø) Smarte tips til uterommet | Fotograf: (Foto: Talgø)

Smart planlegging av hagen og uteplassen

Skal du gjøre forandringer i uterommet? Har du terrasse, en liten hageflekk eller en gedigen tomt? Uansett areal og størrelse, disse tingene bør du tenke på før du starter.

Hvor mye penger skal jeg sette av til prosjektet?

Har du en budsjettramme er det enklere å tilpasse egeninnsats og kvalitet på materialer. Mange sparer penger på materialer, men her går vinningen fort opp i spinningen. Dårlig kvalitet betyr økte vedlikeholdsutgifter. Tenk over hva du har tid og kunnskap til å gjøre selv. Større fundamenteringsjobber er eksempelvis noe du bør vurdere å sette bort til fagfolk.

Hvordan skal jeg bruke uterommet?

Uterommet er en forlengelse av huset. Skal det være et sted hvor måltider og barnelek eller ro og avslapping har hovedfokus? Det gir også føringer om du bør lage opplegg for strøm til lys og varme eller vann til et utekjøkken. Ikke la været begrense bruken. Vurder om utepeis, varmelamper eller levegger er hensiktsmessig for å forlenge sesongen.


I VÆR OG VIND: Med vegger og tak over hodet kan du oppholde deg utendørs også når det regner og blåser. (Foto: Talgø)

Terrassegulvet

Kombiner naturmaterialer! Kontrasten mellom tre, stein og en grønn plen eller et plantebed ser bra ut og krever minimalt vedlikehold om du velger kvalitets­materialer. Mange mener at belegningsstein er for oppkjørsler, mens heller hører hjemme i hager der folk skal gå. Heller gir et mer eksklusivt uttrykk, og de siste årene har det kommet en rekke spennende produkter. Ta turen innom oss og la oss vise deg alle mulighetene.


KOMBINÈR MATERIALER: Ved å benytte stein og tre sammen, får du variasjon i miljøet. (Foto: Asak)

Skjerming for vind, sol og regn

Her kan du velge og vrake i materialer. Asak sine modulvegger er enkle å bygge selv, og kan integreres med både hyller og peis. Materialer i impregnert tre gir mange muligheter. Talgø har royalimpregnerte moduler som enkelt kan settes sammen både med og uten glass. Det fåes også ferdigvegger som finnes i forskjellige farger, materialer og vedlikeholdsbehov som kun trenger å skrus fast i vegg eller underlag. De siste årene har pergolaer blitt populært; overbygg som gir halvskygge både med og uten åpent tak.


MODULVEGGER: Med Asak sine modulvegger oppnår du både skjerming for vind og innsyn. (Foto: Asak)


Kos og nytte med utepeis

Varmen fra en utepeis forlenger utesesongen og åpner muligheter for matlaging. Om peisen er høy nok kan du legge på en grillrist, eller barna kan steke pølse på spyd. XL-BYGG har tegninger på forskjellige modeller – murt i Leca og pusset, eller bygget med murblokker. Om du vil ha flyttbar utepeis har Jøtul flere spennende modeller.


UTEPEIS: Jøtul Loke er en frittstående peis som kan brukes til bål og hygge eller som grill. (Foto: Jøtul)


Lag dine egne utemøbler

Det finnes en uendelighet av ferdige utemøbler. Men hvorfor ikke lage noe selv som er helt unikt og tåler vær og vind? Talgø har modulbaserte materialer for å lage robuste møbler som kan kombineres med belegningsstein og blokker. Vil du ha et utekjøkken er det lurt å lage opplegg for vann i tillegg. Spør oss for tips!


BYGG DINE EGNE UTEMØBLER: Med modulbaserte materialer, kan du bygge dine egne utemøbler. (Foto: Talgø)

Forleng hagesesongen med lys

Tenk deg hva lys gjør for rommene i huset ditt. Det samme gjelder for lyssetting av hagen. Det er utrolig effektfullt med spoter i bed som lyser opp planter og trær nedenfra. Lyspunkter på vegger, tak og gulv gir en magisk effekt i skumringen. Belysning ute gjør at du får en forlengelse av innerommet; istedenfor en mørk vindusflate kan du se konturene av hagen utenfor.


LYSSETT HAGEN: Ta belysning i betraktning før du starter prosjektet i uterommet. (Foto: Asak)