Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto: Moelven) Skal du bygge terrasse? | Fotograf: (Foto: Moelven)

Skal du bygge terrasse?

Til tross for vårt barske klima og vår korte utesesong, tilbringer nordmenn mange timer i uterommet. Men hva bør du egentlig tenke over før du starter på årets terrasseprosjekt?

Hva skal du bruke terrassen til?

Hvordan du skal bruke terrassen styrer budsjett, utforming og plassering. Skal du ha et skjermet sted hvor du kan nyte et glass vin med kjæresten, skal du ha en oase for familien rundt grillen eller ha hyppige hagefester? Skal terrassegulvet ta hensyn til sarte barneføtter, stilletthæler eller sandaler?


FLERE NIVÅER: Ved å bygge terrassen over flere nivåer, skapes egne soner. (Foto: Moelven)

Plassering

• Solforhold – Sjekk muligheten for å plassere terrassen slik at du får mest mulig glede av morgen- eller kveldssola. Tenk samtidig på å skjerme for vind, men ikke for utsikt.
• Skjerming for innsyn – Nordmenn vil helst spise grillmaten eller sole seg uten naboen som tilskuer. Om ikke hus eller gjerder dekker, tenk skjermende beplantning.
• Avstand til huset – Det høres kanskje rart ut, men for hver meter du plasserer terrassen unna huset, desto mindre brukes den gjerne.


LEVEGGER: Med levegger skjermer du for innsyn og vind. Levegger fås som ferdige moduler med eller uten glass. (Foto: Talgø)

Hvilken type terrassebord skal du velge?

Utvalget av terrassebord har blitt enormt. Det viktigste du bør spørre deg er; hvor gøy synes du er å olje/beise terrassen? Tommelfingerregelen er at desto billigere terrasse, desto større utgifter og mer tid må du bruke på vedlikehold. Besøk XL-BYGG og opplev utvalget og la deg inspirere. Velg mellom alt fra tradisjonell «grønn-impregnert» til royalimpregnert og termofuru. Eller hva med
eksklusive tresorter som lerk til de mest slitesterke og vedlikeholdsfrie komposittbordene? Bordene får du i forskjellige bredder med eller uten riller, slik at du kan velge det uttrykket som du ønsker på din terrasse.


ROYALIMPREGNERT: Terrassebord som er royalimpregnert er kokt i olje for å tette treets porer. Dette gjør bordene mer formstabile og sprekkfrie. (Foto: Talgø)

Må du ha byggesøknad?

Vær klar over at dersom terrassen skal ligge mer enn en halvmeter over bakken, regnes den i de fleste tilfeller med i det bebygde arealet på eiendommen. Her har kommunen begrensninger, og det må søkes.

Tips – meterprisen er misvisende

Mange ser kun på meterprisen på terrassebord og tror at dobbelt så dyre bord betyr dobbelt så dyr terrasse. Bordene utgjør kun en del av helheten, samt at utgifter på beis eller olje de neste årene gjør at differansen på totalprisen ikke er avskrekkende. Rimeligere varianter fliser seg lettere opp. Å dra småflis ut av barneføtter er noe de færreste ønsker.

VEDLIKEHOLDSVENNLIG: Velg smart for å unngå hyppige vedlikeholdsintervaller. Med varmebehandlet furu, får du et værbestandig terrassedekke. (Foto: Moelven)

En skrue er ikke bare en skrue!

Ikke la deg friste til å kjøpe skruer utelukkende på bakgrunn av pris. Værforhold, beliggenhet og type terrassedekke avgjør hvilken terrassekrue du skal velge. Det er leit å oppdage rust og misfarging på en påkostet terrasse når det egentlig bare var noen kroner i forskjell på skruepakken. Spør fagfolka i butikken når du har valgt terrassebord.

Hva skal du gjøre selv?

Husk at fundamentering og forarbeid før selve snekringen er godt over halve jobben. Spesielt store terrasser kan begynne å bue seg om grunnarbeidet ikke er godt nok, noe som ikke tar seg så godt ut.

Er det grunnforhold som krever drenering og flytting av masser bør du få hjelp av fagfolk til dette.

Selve snekringen er noe de fleste mestrer, men sørg for godt verktøy:
• Kraftig bor- og skrumaskin
• Kapp- og gjæringssag
• Tommestokk/laseravstandsmåler
• Langvater/ Krysslaser
• Stikksag/sirkelsag


GODT GRUNNARBEID ER VIKTIG: Om grunnarbeidet ikke er godt nok, kan en påkostet og flott terrasse forandre seg. (Foto: ESSVE)

Gå gjennom prosjektet sammen med ekspertene hos XL-BYGG og og få avklart dine behov. Vi hjelper deg med alt fra materialvalg og planlegging til håndverkere som kan utføre arbeidet for deg, Klappet & Klart.