Velg byggevarehus Klappet & Klart
Einar Nilsson

5 tips til utendørs maling

Vask, forarbeid, pensel eller rulle, malingstype og hvor ofte? Einar Nilsson, kjent fra «Tid for hjem» på TV2 gir deg de riktige rådene før du går i gang med malingen av huset.

Einar Nilsson, kjent fra «Tid for hjem» på TV2 er et kjent fjes for de fleste, og en fast samarbeidspartner med XL-BYGG. Med sitt entusiastiske vesen har han inspirert tusenvis av tvseere til å ta fatt malekosten.

UTVENDIG HUSVASK
Er det nødvendig? – Ja, og det sørger for at du har en flott finish år etter år. Tidligere var malingen tilsatt sterkere stoffer for å forhindre sopp og råte. Dagens miljøvennlige maling er ikke så effektiv mot dette, men vasker du husveggene hvert år kan malingen holde seg pen i årevis.

FORARBEID
Hvor mye forarbeid må man gjøre? Om du ikke bruker god tid på forarbeid, kan du like godt finne den rimeligste malingen, da sprekker og fliser malingen opp etter kort tid. Med kvalitetsmaling og godt forarbeid trenger du ikke tenke på maling av huset på opptil 16 år.


Bruk tid og gjør grundig forarbeid. Det sparer deg for jobb senere. (Foto: Jordan)

RULLE ELLER PENSEL?
Hvor bør man bruke hva? Rulle går raskere. Pensel gir finest finish, samtidig som du kommer bedre til i sprekker på eldre, tørt treverk. Det beste er å rulle på et jevnt lag og stryke det ut med pensel. Ja takk, begge deler!

PENSLER
Hvilke bør man bruke? Skaff deg litt forskjellige størrelser og bredder. Jeg liker de Jordanpenslene med knekk som du kan feste til forlengerskaftet, da bruker du «hele kroppen» og slipper å overbelaste håndleddene. Man kan komme langt med rulle, men oppunder kledningsbordene er det et must med pensel.

Til vinduer og detaljer er det bra med skråskjærte pensler – de kommer også i forskjellige bredder. Vask penslene godt når ferdig, eller pakk dem godt inn i de nye ProVinci penselbeskytterne. Sørg for at det er tørt og fint i været, tenk positivt og husk at det blir så fint når du er ferdig!


Pensler med bøy er lettere å jobbe med. (Foto: Jordan)

MALINGSTYPE
Hvilken type bør man bruke? Ikke vær utro, men vær trofast mot èn malingstype/-produsent.

De to viktigste grunnene er at:
1. Om noe går galt har du bare èn leverandør å forholde deg til.
2. Malingen kan krakkelere og sprekke dersom det er dårlig heft eller overflatespenning. Det oppstår gjerne om det kommer ny type maling oppå en gammel type.

TIL SIST:
Hvor ofte må man male? Ulike leverandører har ulike anbefalinger og garantier. I tillegg spiller klima, vær og vind en avgjørende rolle. Her er den generelle listen på de ulike malingstypene:

· Beis: tynn, transparent beis, 4–5 år
· Oljedekkbeis: mer dekkende beis, 7– 8 år
· Linoljemaling: 6–8 år
· Dekkende maling: 10 –12 år